Maatwerk van de maand

GEEN PLEK IN HET OUDER-KIND PROGRAMMA

Kelly (22) staat op het punt te bevallen. Ze is licht verstandelijk beperkt en woont nu nog in een beschermd wonen instelling. Maar na de bevalling staat ze op straat. De instelling heeft namelijk alleen plek voor Kelly. Niet voor Kelly én haar kind. In de tweede maand van haar zwangerschap heeft de instelling haar aangeboden om abortus te laten plegen. Dat wilde Kelly niet. Ze wil haar kindje houden. Maar dat betekent ook dat ze na de bevalling niet terug kan naar het huis waar ze woonde. Dat is haar door medewerkers van de instelling meerdere keren duidelijk gemaakt.

Kelly zou terecht kunnen bij een ouder-kind-programma. Dat zijn instellingen die woonruimte bieden en ondersteuning. Ze begeleiden moeder bij het verzorgden van haar kindje. Dat lijkt een geschikte plek. Maar alle ouder-kind programma’s in de regio zaten vol. Om daar terecht te kunnen, moet ze 3 jaar wachten. Er is wel plek in Zeeland. Maar dat is ver weg van haar pleegvader en haar pleegbroertjes en zusjes. Zij kunnen straks goed helpen bij het verzorgen van Kelly’s kindje. Maar dat gaat niet als Kelly op zo’n grote afstand woont.

Veel verschillende instellingen in haar gemeente kunnen Kelly ondersteunen bij het opvoeden van haar kindje. Maar die kunnen haar niet helpen aan een woonruimte. En Kelly kan die woning niet binnen haar eigen netwerk organiseren. Zowel haar pleegvader als haar broertjes en zusjes kunnen haar niet opvangen.

Als Kelly geen geschikte woonplek heeft om na de bevalling naartoe te gaan, zal haar kindje haar waarschijnlijk worden afgenomen. Daarom hebben we een passende oplossing in haar gemeente geassembleerd. Met een woning en zorg op maat, in plaats van in de vorm van een standaardproduct. Binnenkort trekt Kelly in een woning in de buurt van haar pleeggezin. Daar zal ze haar leven verder oppakken, ondersteund door de nodige ambulante hulpverleners. Dat is niet alleen prettig voor de kwaliteit van leven van Kelly en haar kind, maar levert ook forse maatschappelijke baten op: € 49.840 ten opzichte van de huidige situatie, en € 103.340 ten opzichte van het dreigende scenario. Van een professionals vergt zo’n plan creativiteit, maar vooral de instrumenten om het maatwerk mogelijk te maken. Een woning is namelijk niet zomaar georganiseerd in een grote stad.